Ezels op Bonaire

Er wonen al honderden jaren ezels op Bonaire.

De dieren werden in de 17e eeuw door de Spanjaarden meegebracht om als werkdier te worden gebruikt. Toen moderne voertuigen de ezels overbodig maakten, werden zij aan hun lot overgelaten. Helaas vergaat het de ezels niet goed in vrijheid.

Doordat Bonaire een droog en dor eiland is, sterven veel ezels van de honger of door uitdroging.

Een nog groter gevaar is het verkeer.

Ezels worden doodgereden, veulentjes die hun moeders verliezen in het verkeer zijn dan zelf ook ten dode opgeschreven.

Lange tijd was er geen enkele hulp voor deze arme dieren geregeld.

Dutch: Ezel

Papiamentu: Buriku

Latin: Equus Asinus

Lichaamslengte: 200 cm

Schofthoogte: 125-145 cm

Staartlengte: 42 cm

Gewicht: 175-250 kg

Draagtijd: 11-13 maanden

Jongen per bevalling: 1

Zelfstandig na: 6-8 maanden

Geslachtsrijp: Merries vanaf 24 maanden en hengsten al vanaf 8 maanden

Levensverwachting:tot 40 jaar

Voedsel: gras, bladeren en boomschors

Leefgemeenschap: groepsdieren in kleine, gemixte kuddes van maximaal 20 dieren, doorgaans bestaande uit 1 hengst en 7-8 merries.

En Muildier is een kruising tussen ezelhengst en paardenmerrie en en Muilezel is een kruising tussen ezelin en paardenhengst. Beide combinaties geven een iets ander dier en beide combinaties zijn bijna altijd onvruchtbaar. Muildieren en muilezels zijn geschikt als lastdier omdat ze de goede eigenschappen van paard en ezel combineren. De uiterlijke kenmerken van een muildier zijn een vermenging van die van paard en ezel. Het heeft de schouderhoogte van het paardenras en de grove vacht van een ezel net zoals de kop en de oren.

De ezel behoort tot de paardachtigen en heeft als kenmerken lange oren, een pluim aan het einde van de staart en een groot uithoudingsvermogen.

 

De reputatie van ezels dat zij eigenzinnige dieren zijn, heeft vooral te maken met hun intelligentie en voorzichtigheid. Ze zijn moeilijk te porren als men ze bijvoorbeeld met gevaar voor hun leven iets wil laten doen. Heb je eenmaal hun vertrouwen gewonnen, dan heb je er dankbaar en prettig gezelschap aan. Ezelveulens hebben bij de geboorte reeds al hun kiezen. De voortandjes in boven- en onderkaak verschijnen binnen 7 dagen na de geboorte.

Ezels zijn op Bonaire voornamelijk actief in de koele uren tussen de late namiddag en de vroege morgen. Gedurende de dag zoeken ze de schaduw op onder struiken en bomen. Ze zijn zeer behendig en kunnen zelfs op de doorgaans ruige ondergrond enorme snelheden bereiken, tot wel 50 kilometer per uur.

Volwassen hengsten hebben een territorium van wel 23 vierkante kilometer, dat ze markeren met hun mesthopen. Vanwege dit grote territorium kunnen zij niet alle andere hengsten buiten houden. Indringers worden meestal getolereerd en behandeld als ondergeschikten, maar zullen op grote afstand worden gehouden van de aanwezige merries.

Alhoewel ezels gewend zijn om in een droog klimaat te leven, hebben zij wel drinkwater nodig. Afhankelijk van de hoeveelheid vocht in de vegetatie die zij eten, zullen ze minimaal één maal in de drie dagen wat moeten drinken. Om te kunnen overleven hebben sommige ezels zich zelfs de gewoonte aangeleerd om zout en brak water te drinken.

Help ons als

Vind ons op

  • Facebook
  • Instagram

Doneer via Geef.nl

geef-onlinecollecteren.jpg

Copyright © 2021 donkey sanctuary Bonaire, all rights reserved

Proudly designed by Anna Julia Pepping